
Bressan Daniele – rodinné vinárstvo s dlhoročnou tradíciou
Bressan Daniele – rodinné vinárstvo s dlhoročnou tradíciou
Tie najlepšie veci sú vyrobené s láskou a dôkazom toho sú aj kvalitné vína Bressan Daniele. Rôzne druhy vína Bressan pochádzajú z vrchov Farra di Soligo, v talianskom regióne Benátsko, kde sa pestuje vinič v tom najčistejšom prostredí. Prečítajte si príbeh o rodine, v ktorej sa láska k vínu dedí už 4 generácie.
Príbeh, ktorý začal pred viac ako 100 rokmi
Približne v roku 1920 začal prastarý otec Daniele vyrábať víno Prosecco, ktoré si už v tých časoch získalo obľubu vďaka svojej kvalite a chuti. Láska k vínu ostala v rodine po celé generácie.
Terajší majiteľ spoločnosti, Bressan Daniele, je kvalifikovaný enológ, ktorý študoval výrobu, mikrobiológiu a chémiu vína na univerzite v Udine. Dnes sa s veľkou vášňou venuje vinárstvu spolu so svojimi rodičmi a dvoma bratmi.
“Mal som to šťastie, že som po svojich predkoch dostal ako veno jedny z najlepších viníc v oblasti. Časom som sa ich naučil pestovať s láskou a vášňou. S rovnakou láskou, s akou ich roky sadil a ošetroval môj starý otec. Dúfam, že môj syn raz pôjde v mojich stopách s vedomím, že šumivé víno sa rodí čiastočne vo vinici a čiastočne v srdci,” rozpráva Daniele.
Vinárska oblasť
Sídlo spoločnosti sa nachádza priamo v srdci oblasti Valdobbiadene, na svahoch kopcov Farra di Soligo. Rodina Bressan tu pestuje vinič na siedmych hektároch drsnej a strmej pôdy.
Farra di Soligo je dôležitá destinácia pre vínnych turistov, ktorí si prichádzajú na toto miesto vychutnávať jedlo a kvalitné víno v jedinečnom prostredí, ďaleko od chaosu miest. Z tejto nádhernej oblasti pokrytej miernymi svahmi, ktoré sú umiestnené v tých najnemysliteľnejších bodoch, pochádza aj obľúbený vínny výrobok, Valdobbiadene Prosecco DOCG.
Práca vo vinici
Rodinné vinárstvo spracováva hrozno iba z vlastných viníc. Pestovateľské úkony, ako je oberanie strapcov, prerezávanie strapcov a zelený rez sa starostlivo vykonávajú úplne ručne. Keďže sa rodinné vinohrady nachádzajú na svahoch, prístup strojov je veľmi náročný. Ručné spracovanie zaberie mnoho hodín, kým sa získa konečný produkt v podobe kvalitného vína.
Vína Bressan Daniele
Rodina pestuje svoj vinič v 4 vinohradoch. Na veľkej časti sa pestuje Prosecco a na malej časti sú vysadené odrody hrozna Chardonnay, Merlot a Cabernet Franc. Pozrite si náš výber najobľúbenejších vín Bressan Daniele, ktoré sa perfektne hodia k dobrému jedlu a posedeniam s blízkymi.
Bressan Daniele Prosecco Treviso DOC
Bressan Daniele Prosecco Treviso DOC sa vyrába z hrozna zozbieraného ručne na úpätí pohoria Farra di Soligo. Aby sa v Proseccu zachovala sviežosť a kyslosť, vykonáva sa mierne skorý zber. Daniele Prosecco DOC je suché šumivé víno s jemnou harmonickou a mierne ovocnou chuťou. Vôňa vína vám pripomenie jarné kvitnutie agátu s nádychom vône citrusových plodov.
Bressan Daniele Quatro Vigne Cuvè Brut
Šumivé víno Quatro Vigne Cuvè Brut sa vyrába z hrozna zo 4 vinohradov, vďaka čomu získava jedinečné vlastnosti rôznych pôd a podnebí. Strapce sa zbierajú ručne zo 4 oblastí podľa času dozrievania. Víno je slamovožltej farby a jeho chuť je mierne aromatická, vďaka malému podielu Chardonnay. Má jemnú ovocnú vôňu, ktorá pripomína ananás a broskyňu.
Bressan Daniele Col de Attila
Červené víno Col de Attila sa vyrába zo zmesi viniča Cabernet Franc a Merlot, pestovaných v podhorskej oblasti Farra di Soligo. Keďže je v týchto oblastiach ílovitá pôda, vo víne sa môžu naplno prejavovať vlastnosti týchto viníc. Jeho chuť si obľúbi každý milovník červeného vína. Mieša sa v ňom bylinná chuť Cabernetu Franc a ovocná chuť Merlotu, čo vytvára vo víne dokonalý kontrast.







