
Objavte chuť Talianska vďaka kvalitným vínam
Ste milovníkom talianskych vín a hľadáte niečo výnimočné? V našej ponuke nájdete biele, červené, ružové vína ale aj prosecco a iné šumivé vína. Pripravili sme si pre vás článok, v ktorom si priblížime význam označení talianskych vín a predstavíme vám 4 kvalitné vína, ktoré by ste určite mali ochutnať.
Čo znamená IGT, DOC a DOCG?
Ešte ste sa nestretli so skratkami, ktoré sa nachádzajú na talianskych vínach? V roku 1963 bol v Taliansku prijatý zákon, ktorý mal za úlohu chrániť pôvod vín. Skratky IGT, DOC a DOCG udávajú kvalitu vína. Ich význam je nasledovný:
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) – najvyšší stupeň hodnotenia talianskych vín. Pre vína s týmto označením platia najprísnejšie kritériá. Vína z tejto klasifikácie musia pochádzať z presne vymedzeného regiónu a rovnako v ňom musia byť aj vyrobené. Toto označenie môžu mať len vína, ktoré držia certifikát DOC minimálne 5 rokov.
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) – 2. Najvyšší stupeň hodnotenia talianskych vín. V súčasnosti je najčastejšie používanou klasifikáciou vín s chráneným označením a existuje viac ako 300 lokalít. Podmienky už nie sú až tak prísne, ale taktiež vymedzujú oblasť pestovania hrozna, povolené odrody, proces výroby vína, ako aj samotný štýl vína.
- IGT (Indicazione Geografica Tipica) – označuje, že víno sa vyrába z hrozna, ktoré pochádza z určitého regiónu alebo oblasti v ktorej musí byť následne aj vyrobené. Napriek tomu, že označenie IGT je o stupeň nižšie ako DOC a DOCG, vína s touto klasifikáciou sú celosvetovo uznávané.
Top 4 vína z našej ponuky, ktoré sa oplatí ochutnať
Rozmýšľate nad tým, aké víno si vybrať z našej ponuky? Výber samozrejme závisí od vašich preferencií, ale možno vám v tom pomôže krátky prehľad 4 kvalitných vín z našej ponuky.
1. Biele víno: VERDUZZO VENETO
Ak ste milovníkom bieleho vína, tak určite by ste mali ochutnať VERDUZZO VENETO. Pochádza z bieleho viniča, ktorý sa zbiera koncom septembra ako jedna z najneskorších odrôd. Výrobná oblasť sa zužuje okolo oblasti Triveneto. Vôňa bieleho ovocia s ľahkým tónom pripomínajúcim šalviu vás okamžite uchváti. V chuti doznieva väčší podiel citrusového ovocia. Čo sa nemení, je príjemne balzamikový tón, ktorý je cítiť aj vo vôni.
Hodí sa k jedlám ako sú rizoto alla marinara, zapečená plnená zelenina, vyprážané pikantné kurča s krémovým jogurtom, toasty so zvitkami slaniny pancetta a parmezánom Parmigiano reggiano. Teplota pri podávaní by mala dosahovať 6 až 8°C.
2. Červené víno: VALPOLICELLA RIPASO
VALPOLICELLA RIPASO je talianske červené suché víno. Jeho základ tvorí 80 % podiel hrozna odrody Corvina Veronese spolu s Corvinone a 20 % podiel hrozna odrody Rondinella. Pochádza z hornatej časti vinohradníckej oblasti Valpolicella. Je vyrobené sa tradičnými postupmi v tankoch z nerezovej ocele v súlade so starovekou technikou “Ripasso”. Má rubínovo červenú farbu a zamatovú chuť s ľahkými a elegantnými tanínmi. Výborne sa hodí k prvému chodu, pečenému a červenému mäsu. Podáva sa pri teplote 16 až 18°C.
3. Ružové víno: CERASUOLO D´ABRUZZO
Cerasuolo d’Abruzzo je jedno z najcennejších talianskych ružových vín. Pochádza z okresu Chietim I’Aquila, Pescara a Teramo. Obsahuje niektoré antioxidačné látky, ktoré ho robia jedným z najdlhšie pretrvavajúcich vín v Taliansku. Pre toto víno je charakteristická antická ružová farba. Vôňa pripomína kvet ruže a červené ovocie. Základom chute je čerstvá čerešňa, čo zaručuje skvelú chuť.
Podáva sa k prvému chodu, výborne sa dopĺňa s rybacou polievkou, bielym mäsom, údeninami a polo zrejúcimi syrmi a hodí sa aj k pizzy a kôrovcom. Podáva sa pri teplote 12 až 15°C.
4. Prosecco: VALDOBBIADENE PROSECCO SUPERIORE DOCG
VALDOBBIADENE PROSECCO SUPERIORE DOCG je klenot medzi proseccom a pochádza zo severu Talianska. Víno má jemnú slamovo-žltú farbu, nekonečné bublinky a saténovú penu. Charakteristická je elegantná a príjemná vôňa s tónmi divých kvetov a ovocia – biela broskyňa, citrusy a vyzretý banán. Toto prosecco spája ovocnosť vína s vyššou sladkosťou a má skutočne výnimočnú chuť a sviežosť.
Neodporúča sa podávať so sladkými koláčmi, ale hodí sa viac k pikantnejším a korenistým jedlám. Najviac sa hodí k tradičnému benátskemu pokrmu Sarde in Saor, ktorý je vyrobený aj z píniových orieškov a hrozienok. Podáva sa pri teplote 6 až 8°C.







