
Panettone: Sladký taliansky chlieb, ktorý sa stal neoddeliteľnou súčasťou Vianoc
Veľký sladký chlieb Panettone s ovocnou náplňou sa ponúka počas Vianoc v celom Taliansku. Pochádza z Milána a je spojený s mnohými zaujímavými príbehmi a legendami, z ktorých jednu si opíšeme aj v tomto článku. Dozviete sa aj to, z čoho sa tento sladký chlieb vyrába a ako ho Taliani zvyknú servírovať.
Čo je Panettone?
Panettone je jedným z najtypickejších talianskych vianočných koláčov a jeho pôvod siaha hlboko do dávnej minulosti mesta Miláno. Dezert, ako ho poznáme dnes, môžeme považovať za konečný výsledok dlhého vývoja, bohatého na príbehy a legendy.
Panettone je sladký taliansky koláč okrúhleho tvaru, ktorý sa v Taliansku podáva počas vianočných a novoročných sviatkov. Pripravuje sa pečením kysnutého cesta pripraveného z múky, vody, vajec, cukru a masla. Do kysnutého cesta sa pridávajú aj hrozienka a malé kúsky kandizovaného ovocia.
Legenda o pôvode Panettone
Pôvod tohto sladkého talianskeho chlebu siaha približne do roku 1945. Legenda hovorí, že počas veľkolepej vianočnej hostiny, ktorú usporiadal milánsky vojvoda Ludovica il Moro, kuchár Toni omylom spálil zákusky pripravené na Štedrý večer.
Aby mladý kuchár večeru zachránil, zmiešal zvyšky chlebového cesta s cukrom, vajcom, kandizovaným ovocím, hrozienkami a upiekol bochník. Vojvodovi tento sladký chlieb veľmi chutil, a tak sa stal Panettone obľúbeným dezertom na dvore a zároveň oficiálnym vianočným dezertom.
Obľúbený vianočný dezert
V minulosti si tento vianočný koláč v Taliansku vychutnávali iba bohatí ľudia. Neskôr však talianske pekárne začali koláče vyrábať priemyselne, čím klesla ich cena a Panettone sa stal dostupným pre všetkých obyvateľov.
Keďže je tento sladký chlieb pomerne náročný na prípravu, väčšina Talianov si ho nevyrába sama. V súčasnosti sa iba v Taliansku počas vianočných sviatkov predá približne 54 miliónov Panettone. Celá rodina, často rozšírená o tety, strýkov, bratrancov a sesternice sa počas vianočných sviatkov zhromaždí a po hlavnom jedle si spolu vychutnávajú sladký chlieb Panettone. V Taliansku, a najmä v oblasti v okolí Milána, je tento vianočný dezert kráľom všetkých sladkostí.
Sladký chlieb Panettone je dnes obľúbený aj v iných krajinách. Počas vianočných sviatkov si ho vychutnávajú rodiny v Európe a severnej Amerike.
Servírovanie
Panettone sa bežne podáva s neperlivým alebo šumivým vínom. Veľmi často sa k nemu ako príloha podáva sladká krémová poleva na báze mascarpone. Taktiež sa zvykne podávať s ochuteným maslom, marmeládou alebo tvarohom. Taliani si Panettone radi vychutnávajú aj s kávou, pričom si do nej tento sladký chlieb postupne namáčajú.







