Poznáte najznámejšie druhy talianskych cestovín?

22. decembra 2022
Obrázok článku: Poznáte najznámejšie druhy talianskych cestovín?

Poznáte najznámejšie druhy talianskych cestovín?

Pri pomyslení na talianske jedlo nám ako prvé prídu na myseľ cestoviny a pizza. Cestoviny sú nepochybne nenahraditeľnou súčasťou talianskej kuchyne. Existuje množstvo typov, ktoré sa líšia v závislosti od regiónu. Poznáte tieto základné druhy?

Špagety

Špagety sú najbežnejším typom cestovín, ktoré sa podávajú v Taliansku. Zvyčajne sa vyrábajú z vody a múky, no pravé špagety by mali byť vyrobené z krupice a tvrdej pšenice. Často sa podávajú s paradajkovou alebo mäsovou omáčkou. Recepty na špagety sa líšia od konkrétneho regiónu v Taliansku. Na severe sa uprednostňujú čerstvé rezance, zatiaľ čo na juhu ľudia uprednostňujú suché špagety.

Ravioli

Ravioli sú obľúbené cestoviny štvorcového tvaru, plnené rôznymi prísadami. Medzi najbežnejšie prísady patrí mäso, syr alebo zelenina. Ravioli pochádzajú z talianskeho regiónu Lombardia, ale rýchlo sa rozšírili po celom Taliansku. Podávajú sa s omáčkami, ktoré ešte viac zvýrazňujú jednotlivé náplne.

Penne

Cestoviny Penne sú obľúbeným druhom cestovín nielen v Taliansku. Sú veľmi univerzálne a možno ich použiť v kombinácii s krémovými alebo paradajkovými omáčkami. Penne sa často používajú aj pri zapekaní.

Macaroni

Macaroni majú všestranné využitie a Taliani ich používajú pri pečení alebo do polievok. Tradičné macaroni sú vyrobené z tvrdej pšenice a pochádzajú zo severného a stredného Talianska.

Gnocchi

Známe a veľmi obľúbené cestoviny gnocchi sú knedličky z cesta nakrájané na malé kúsky. Môžu sa pripravovať zo zemiakov, špenátu, vajec a rôznych druhov syra. Pôvod týchto cestovín siaha až do Rímskej ríše.

Linguine

Linguine sú cestoviny dlhého, elipsovitého tvaru. Sú obľúbené najmä v regióne Ligúria. Vyrábajú sa z krupicovej múky a typickými prílohami sú rôzne druhy omáčok, morské plody, pesto a zelená fazuľka. Zvyčajne sa v Taliansku podávajú ako prvý chod počas obeda alebo večere.

Vermicelli

Vermicelli sú talianske cestoviny, ktoré majú dlhý, tenký a zaoblený tvar. Talianske vermicelli pochádzajú zo 14. storočia. V Taliansku sú obľúbené napríklad neapolské vermicelli, ktoré sa pripravujú s paradajkami, korením a syrom Pecorino.

Tortellini

Tortellini sú podobné raviolám tým, že sa taktiež plnia rôznymi náplňami. Majú však veľmi odlišný tvar. Najtradičnejšou náplňou je mleté mäso, syr a vajcia. Po naplnení sa podávajú vo vývare z kapúna (vykastrovaný kohút) alebo v paradajkovej omáčke. Tortellini  sa pripravujú z čerstvej múky a vajec.

Fusilli

Fusilli sú dlhé, hrubé rezance v tvare vrtuľky. Pochádzajú z južného Talianska a tradične sa podávajú s klasickou paradajkovou omáčkou a syrom. Často ich môžete nájsť v reštauráciách v regiónoch Abruzzo, Molise a Lazio. Na juhu Talianska sa zvyknú ľudia pripravovať fusilli v nedeľu alebo počas sviatkov.

Pridať komentár