
Domáca pizza
Domáca pizza
Príprava chutnej domácej pizze nie je taká zložitá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. V skutočnosti vám na prípravu cesta postačí iba zopár základných ingrediencií. Počas toho, ako cesto kysne si môžete pripravovať paradajkovú omáčku a obľúbené ingrediencie. Nakoniec pizzu upečte a máte hotovo.
INGREDIENCIE:
600 ml teplej vody
1 kg múky na pizzu
6 polievkových lyžíc extra panenského olivového oleja
25 g čerstvého droždia
3 čajové lyžičky soli
2 čajové lyžičky cukru
obľúbené suroviny na pizzu
Omáčka:
1 polievková lyžica olivového oleja
1 strúčik cesnaku
1 plechovka paradajkového pretlaku
1 plechovka paradajok alebo 2 čerstvé paradajky
½ polievkovej lyžice cukru
soľ a korenie
1 čajová lyžička sušenej bazalky
½ čajovej lyžičky sušeného oregana
POSTUP:
Začneme prípravou kvásku. Vyberieme si misu, do ktorej nalejeme teplú vody. Potom do vody pridáme rozdrvené droždie a mierne premiešame. Teplota vody je veľmi dôležitá, preto sa uistite, že nie je príliš horúca ani príliš studená. Kvások necháme pár minút odstáť.
Na čistý stôl nasypeme múku na pizzu. Z múky vytvoríme kopec s ryhou, ktorý pripomína tvar sopky. Do ryhy pridáme predpripravený kvások, olivový olej, soľ a cukor.
Následne spojíme všetky ingrediencie dohromady, aby nám vzniklo cesto. Cesto rukou miesime približne 10-15 minút. Počas miesenia dbáme na to, aby bol povrch stola stále pomúčený. Po vymiesení by malo vzniknúť hladké a pružné cesto.
Vyberieme si ďalšiu, tentokrát väčšiu misu, ktorú si vymastíme olivovým olejom. Do misy vložíme cesto, ktoré sme si vytvarovali do tvaru gule.
Misu následne prikryjeme čistou utierkou a cesto necháme kysnúť 2 hodiny.
Príprava omáčky
Omáčku si môžeme pripraviť počas toho, ako nám cesto kysne. Vyberieme si hrniec strednej veľkosti, do ktorého nalejeme olivový olej. Olej rozohrejeme najskôr na miernom ohni a pridáme pretlačený cesnak. Teplotu znížime a cesnak opekáme približne 1 až 2 minúty. Pri opekaní cesnaku dávame pozor, pretože sa môže rýchlo spáliť.
Po opečení cesnaku pridáme do hrnca paradajky z konzervy, paradajkový pretlak, soľ, korenie, oregano, cukor a bazalku. Všetky ingrediencie spolu zmiešame.
Hrniec prikryjeme a omáčku necháme zovrieť. Následne teplotu znížime na minimum a necháme variť približne 20 minút.
Pečenie
Po vykysnutí cesta si predhrejeme rúru na 220 °C.
Cesto vyberieme z misy a položíme ho na pomúčenú plochu. Rozdelíme si ho na štyri časti a necháme približne 10 minút odpočívať.
Každú časť cesta samostatne rozvaľkáme do kruhového tvaru alebo tvar prispôsobíme plechu.
Rozvaľkané cesto preložíme na plech vymastený olivovým olejom. Vrch cesta potrieme paradajkovou omáčkou, ktorú sme si vopred pripravili. Na vrch poukladáme obľúbené ingrediencie na pizzu. My sme si zvolili zelené olivy, prosciutto a mozzarella syr.
Následne vložíme pizzu do vyhriatej rúry a sledujeme. Pizza sa pečie pri 220 °C približne 10 minút.
Po 10 minútach pizzu skontrolujeme. Ak je upečená, vytiahneme ju z rúry. Pizzu rozkrájame, ozdobíme čerstvou bazalkou a podávame ju s kvalitným talianskym vínom.
Poznámky
Najlepšie syry na pizzu sú tie, ktoré majú nízky obsah vlhkosti a nízky bod topenia. Do tejto skupiny patrí napríklad mozzarella a syr čedar. Nebojte sa tieto syry kombinovať. Získate vďaka tomu fantastickú chuť.
Ak sa vám zdá cesto riedke a vlhké, pridajte doň trochu múky. Zapracujte ju do cesta a poriadne ho vymieste. Ak je cesto príliš tvrdé a ťažko sa vám vaľká, nechajte ho 10 minút odpočívať na pomúčenej doske a potom ho skúste znova rozvaľkať.
V niektorých prípadoch sa môže stať, že vrch pizze je upečený skôr, ako cesto. Ak máte pri pečení tento problém, zakryte pizzu alobalom a nechajte ju piecť ďalších 5 minút.




