Talianska fazuľová polievka Ribollita

6. septembra 2022
Obrázok článku: Talianska fazuľová polievka Ribollita

Talianska fazuľová polievka Ribollita

Talianska fazuľová polievka Ribollita

Pripravte si s nami túto chutnú a výdatnú toskánsku polievku, nazývanú Ribollita. Je to obľúbená talianska polievka, ktorá sa zvykla variť na vrcholoch kopcov v celom Toskánsku.

Táto polievka mala zasýtiť všetkých ťažko pracujúcich roľníkov, a práve preto obsahuje sýte ingrediencie ako je fazuľa, kapusta a kúsky mäsa. Okrem toho, že je veľmi chutná obsahuje aj veľké množstvo živín, ktoré vám dodajú energiu na celé popoludnie.

INGREDIENCIE:

½ šálky olivového oleja extra panenského

3 stredne veľké mrkvy nakrájané na kocky

1 veľká cibuľa nakrájaná nadrobno

5 strúčikov nakrájaného cesnaku

2 stonky nakrájaného zeleru

1 paradajkového základu

2 plechovky bielej fazule

2 zväzky nakrájanej listovej kapusty

malý kúsok parmezánu

1/2 šálky nakrájanej pancetty alebo slaniny

6 šálok zeleninového vývaru

30 ml bieleho vína

rozmarín

1/4 čajovej lyžičky mletej červenej papriky

soľ a korenie podľa chuti

1/2 šálky nasekaných lístkov čerstvej petržlenovej vňate

Chlieb:

4 strúčiky cesnaku

3 polievkové lyžice olivového oleja

6 ks toastový chlieb

POSTUP:

Deň vopred si pripravíme cesnakovo-rozmarínový olej, ktorý neskôr použijeme na pokvapkanie polievky. Nalejeme si do nádoby olivový olej. Olúpeme 2 strúčiky cesnaku a nakrájame ich na väčšie kúsky.

Cesnak vložíme spolu s rozmarínom do nádoby s olejom. Pohár potrasieme, aby boli všetky ingrediencie ponorené v oleji a zmes necháme 1 deň odstáť. Po odstáti olej precedíme.

Ošúpeme si cibuľu a nakrájame ju nadrobno. Vo veľkom hrnci si rozohrejeme olivový olej na strednom ohni. Pridáme cibuľu a pancettu nakrájanú na kocky. Ak chceme, aby bol pokrm bezmäsitý, zvolíme vegánsku alternatívu alebo pancettu vynecháme. Pancettu alebo vegánsku slaninu restujeme 6 až 8 minút.

Následne znížime teplotu na stredne nízku a do hrnca pridáme mrkvu, ktorú sme si vopred ošúpali a nakrájali na kocky. Ďalej pridáme na kocky nakrájaný zeler, cesnak, soľ, korenie a červenú papriku. Všetko spolu restujeme ďalších 7-9 minút, kým zelenina mierne nezmäkne.

Po opražení zeleniny si nachystáme nakrájanú listovú kapustu. Vložíme ju do hrnca spolu s paradajkovým základom. Pridáme trochu bieleho vína a všetko spolu podusíme 7-8 minút. Nezabúdame na občasné premiešanie.

Pridáme zeleninový vývar a bielu fazuľu z konzervy. Polievku privedieme do varu, následne znížime teplotu a prikryjeme ju pokrievkou. Ak chceme, aby mala polievka výraznejšiu chuť, môžeme do nej počas varenia pridať kúsok parmezánu.

Necháme ju variť ešte 15 minút a na záver do nej pridáme čerstvú petržlenovú vňať nakrájanú nadrobno. Polievku ochutnáme a ak je to potrebné, pridáme soľ a korenie.

Príprava chlebu

Po dokončení alebo počas varenia polievky si pripravíme zapečený chlieb. Očistíme cesnak, prelisujeme ho a zmiešame s olivovým olejom. Vytiahneme si plech, na ktorý položíme papier na pečenie. Na plech poukladáme toastový chlieb a potrieme ho olejom, ktorý sme si pripravili.

Predhrejeme si rúru na 180 °C. Vložíme do nej plech s chlebom a pečieme do zlatista. Po upečení vložíme cesnakový chlieb do misky a zalejeme ju hustou polievkou.

Servírovanie

Toskánsku fazuľovo-kapustovú polievku Ribollita podávame v miskách a pred servírovaním ju pokvapkáme cesnakovým olejom, ktorý sme si pripravili deň vopred. K polievke môžeme podávať aj strúhaný parmezán.

Poznámky

Ak chcete polievku zahustiť, vyberte 2 naberačky polievky a rozmixujte ju. Rozmixovanú tekutinu vložte naspäť do polievky. Môžete použiť aj tradičný spôsob zahusťovania polievky starým chlebom.

Tento recept si môžete upravovať podľa seba. Pridaním alebo odobratím surovín vám vznikne vegánsky, vegetariánsky alebo mäsitý pokrm. Pridanie pancetty a parmezánu je možné úplne vynechať. Polievka bude chutná aj bez týchto ingrediencií.

 

 

Pridať komentár