Talianska paradajková polievka

2. decembra 2022
Obrázok článku: Talianska paradajková polievka

Talianska paradajková polievka

RECEPT NA POLIEVKU

Talianska paradajková polievka

INGREDIENCIE:

½ kg čerstvých paradajok

½ červenej cibule

1x mrkva

1x stonkový zeler

2 lyžice extra panenského olivového oleja

½ litra horúcej vody

2 bobkové listy

Soľ

Čierne korenie

Bazalka

Koriander

POSTUP:

Čerstvé paradajky prekrojíme na polovicu, mrkvu ošúpeme a stonkový zeler umyjeme. Všetku zeleninu, vrátane ošúpanej cibule, vložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rúru si predhrejeme na 160 °C.

Zeleninu ochutíme morskou soľou a pečieme v rúre pri teplote 160 °C približne 1 hodinu alebo kým zelenina nezmäkne.

Skontrolujeme, či je zelenina upečená. Ak je mäkká, vyberieme plech z rúry. Vezmeme si čajovú lyžičku a pomocou nej vydlabeme z paradajok semienka a dužinu. Odstránime aj šupku.

Do hrnca nalejeme ½ litra vody a necháme ju zovrieť na miernom ohni. Medzitým si rozmixujeme paradajky (2 kusy si odložíme bokom), mrkvu, zeler a cibuľu. Mixujeme dovtedy, kým nám nevznikne pyré. Pyré nalejeme do hrnca s vriacou vodou a všetko spolu varíme na miernom ohni.

Ak chceme, aby bola polievka redšia, môžeme pridať viac horúcej vody. Polievku necháme variť približne 20 minút a pred dovarením ju osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list a dve lyžice olivového oleja. Dobre premiešame a necháme ešte pár minút variť.

Nakoniec polievku odstavíme z ohňa a pridáme do nej niekoľko nakrájaných kúskov paradajok. Pridáme aj čerstvú bazalku, koriander a nastrúhaný syr. Polievku môžeme podávať s chlebom.

 

 

 

Pridať komentár