Talianska Štedrá večera

2. decembra 2022
Obrázok článku: Talianska Štedrá večera

Talianska Štedrá večera

Talianska Štedrá večera

Taliani sú známi tým, že si potrpia na kvalitné jedlo a stretnutia s rodinou. Inak tomu nie je ani na Štedrý večer. Prečítajte si, aké jedlá nesmú chýbať na štedrovečernom stole v Taliansku.

Štedrá večera je pre talianov výnimočná príležitosť, pri ktorej sa stretáva celá rodina. Štedrovečerná gastronómia je v Taliansku veľmi rozmanitá a tradičné vianočné jedlá sa líšia podľa jednotlivých regiónov. Čo majú však všetky regióny spoločné, je pohostenie plné kvalitných nápojov, viacerých chodov a chutných dezertov.

V niektorých regiónoch sa začína jesť už poobede a Štedrá večera môže trvať až 10 hodín. Taliani na Štedrý večer nezvyknú konzumovať mäso a uprednostňujú skôr ryby alebo morské plody. Na jedálnom lístku sa nachádzajú aj cestoviny, syrové misy a dezerty.

7 druhov rýb

V mnohých talianskych rodinách je zvykom večerať 7 rôznych druhov rýb. Najčastejšie sa konzumuje solená treska, mušle, kalamáre a úhor. K tomuto sviatku sa viaže viacero legiend a príbehov. Niektorí tvrdia, že číslo sedem predstavuje sedem dní stvorenia v Biblii.

Aperitívy

Štedrá večera sa v Taliansku nemôže začať bez prípitku. Typickým nápojom, ktorý si môžete počas Vianoc v Taliansku vychutnať, je pohár Prosecca. Taliani však milujú aj kokteily, ktoré zvykne na Štedrý večer podávať hostiteľ. Najčastejšie sa podáva známy Aperol Spritz, Bellini alebo punč.

Predjedlá

Typickými predjedlami sú údené lososové crostini (plátky údeného lososa podávané na chlebe), šalát s chobotníc, marinované ančovičky alebo vyprážaná zelenina.

Prvý chod

Ako prvý chod sa v Taliansku zvyčajne podávajú cestoviny, ako napríklad Spaghetti alle vongole (špagety s mušľami) alebo Spaghetti al nero di seppia (špagety s kalamármi). V niektorých regiónoch sa však zvykne podávať aj ryža alebo polievka.

Hlavné jedlá

Ako druhý, tretí a štvrtý chod sa zvyknú podávať tradičné jedlá pripravené z rýb alebo morských plodov. Podáva sa tu pečená alebo dusená treska, pečený losos, morský vlk so zemiakmi alebo dusený úhor. Ďalším tradičným vianočným jedlom je Insalata di rinforzo, čo je neapolský pokrm pripravený z karfiolu, uhoriek, čiernych olív, ančovičiek a papriky.

Dezerty

Dezerty sú neoddeliteľnou súčasťou štedrovečernej večere v Taliansku. Typ dezertov sa rovnako ako pri iných chodoch líši v jednotlivých regiónoch. Existuje však niekoľko dezertov, ktoré nesmú chýbať na vianočnom stole takmer v celom Taliansku. Ide o dezert Pandoro, Panettone a Torrone. Na štedrovečernom stole nechýbajú ani mandarínky a vlašské orechy.

 

 

Pridať komentár