4 - Broskyňová galetka s Limoncellom
Priprava
15 minút
Varenie
40 minút
Porcii
2 ľudia
...
...
Ingrediencie
CESTO:
350g hladká múka
25g mandľová múka (najemno pomleté mandle)
80g práškový cukor
1g kypriaci prášok (cca ¼ čajovej lyžičky)
270g studené maslo
60ml studená voda
1 malé vajíčko na potretie cesta
1 lyžička sušeného oregana
½ lyžičky čerstvého alebo sušeného rozmarínu
...
NÁPLŇ:
Cca 800g broskyne
20g vanilkový cukor
30g trstinový cukor
100g hustý broskyňový/marhuľový džem
55ml Limoncello likér
20g plátky mandlí
5-6 kvapiek mandľová aróma
Postup:
Krok 1:
Do misy od robota (alebo môžeme aj ručne) pridáme obe múky, práškový cukor, kypriaci prášok a poriadne premiešame.
Krok 2:
Následne pridáme studené maslo nakrájané na kocky a rýchlo vypracujeme cesto, ktoré má konzistenciu jemnej mrveničky. Nakoniec pridáme studenú vodu a vypracujeme cesto. Pokiaľ používame kuchynský robot, použijeme “K“ metlu. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň ½ hodinu.
Krok 3:
Rúru vyhrejeme na 180°C. Po vychladení cesto rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na obdĺžnik veľkosti 30x40 cm. Zahneme okraje tak, aby nám vznikol vyvýšený okraj. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, stred cesta popicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút.
Krok 4:
Následne vyberieme cesto. Poukladáme nahusto mesiačiky broskýň, tie posypeme zmesou vanilkového a hnedého cukru. Dáme piecť na ďaľších 25-30 minút, pokiaľ pokraje nie sú krásne zlatisté. Približne v polovici pečenia posypeme broskyne plátkami mandlí. Ak by sme ich dali na broskyne hneď , veľmi by zhnedli.
Krok 5:
V malom hrnčeku zmiešame džem s Limoncellom a túto zmes spolu prehrejeme. Odstavíme a pridáme mandľovú arómu. Keď už máme okraje krásne zlatisté, vyberieme galetku z trúby a broskyne potrieme hrubou vrstvou džemu a Limoncella. Galetku vrátime do trúby na cca 5-6 minút , no zmeníme režim pečenia na “gril“. Táto zmes vytvorí na broskyniach krásnu glazúru a dodá galetke neodolateľnú chuť. DOBRÚ CHUŤ.