Recepty

Originálna talianska zeleninová salsa

salsa

Talianska sekaná obalená v pancette je jedlo, ktoré určite poteší každého milovníka talianskej kuchyne. Talianska sekaná sa pripravuje zo zmesi hovädzieho a bravčového mäsa, zeleniny a niekoľkých tajných prísad, vďaka ktorým je šťavnatá a veľmi chutná. Potom sa zabalí do pancetty a varí sa, kým nie je veľmi šťavnatá a zvonka chrumkavá.
Táto verzia sa trochu podobá na arancini, pričom obsahuje malý kúsok syra mozzarella, ktorý vyteká zo stredu. Tento recept sa určite stane obľúbeným rodinným jedlom pre milovníkov mäsovej sekanej aj pre ostatných. Ideálne na sviatočné obdobie a na ohromenie vašich hostí!
Ja ju mám najradšej s maslovými opekanými zemiakmi a zelenou zeleninou, napríklad so zelenou fazuľkou alebo špargľou. Môžete ju však podávať aj so šalátom.
Vychutnajte si taliansku sekanú obalenú v pancette so svojimi priateľmi a rodinou ešte dnes.
 

Priprava

30 minút

Varenie

60 minút

Porcii

2 ľudia

...

...

Ingrediencie

1kg tekvica 

600 g cherry rajčiny 

1 veľká červená cibuľa

6ks strúčiky cesnaku

1 stredne veľký  pohár artičoky 

2PL provensálske korenie

...

1 vetvička sušený rozmarín

1 hrsť čerstvá bazalka

1 PL soľ 

3 PL olivový olej

8ks sušené rajčiny veľké 

Postup:

Krok 1:

Tekvicu ošúpeme, nakrájame na menšie kocky. Cherry paradajky opláchneme , ak použijeme iný druh, rajčiny nakrájame na menšie kusy. Artičoky zlejeme z prebytočného oleja. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na mesiačiky, taktiež ošúpeme cesnak. Všetky suroviny, OKREM sušených rajčín, rovnomerne rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme provensálskym korením, soľou a rozmarínom. Polejeme kvalitným olivovým olejom.

Krok 2: 

Pečieme na 180°C cca 45-50 minút- pečieme tak, aby bola tekvica mäkká). Vytiahneme z trúby a pridáme sušené rajčiny. Tu musím podotknúť, že som naozaj dlho hľadala chutné sušené rajčiny, ktoré nie sú zbytočne veľmi vysušené a zachovali si autentickú chuť, nie sú nakladané v oleji, ktorý podľa mňa potláča ich chuť. Celú zmes rozmixujeme vo veľkom mixéri, prípadne tyčovým mixérom, no to potrvá dlhšie. Ešte teplú zmes dáme do malých čistých pohárikov, ktoré  hneď uzavrieme a poháriky otočíme hore dnom.

Krok 3:

Z tejto dávky je cca 7-8 pohárikov salsy.

Krok 4: 

Salsu podávame ako omáčku k cestovinám a najlepšie je doplniť ju kvalitným parmezánom.

Broskyňová galetka s Limoncellom

images (1)

 

Priprava

15 minút

Varenie

40 minút

Porcii

2 ľudia

...

...

Ingrediencie

CESTO:

350g hladká múka

25g mandľová múka (najemno pomleté mandle)

80g práškový cukor

1g kypriaci prášok (cca ¼ čajovej lyžičky)

270g studené maslo

60ml studená voda

1 malé vajíčko na potretie cesta

1 lyžička sušeného oregana

½ lyžičky čerstvého alebo sušeného rozmarínu

...

NÁPLŇ:

Cca 800g broskyne

20g vanilkový cukor

30g trstinový cukor

100g hustý broskyňový/marhuľový džem

55ml Limoncello likér

20g plátky mandlí

5-6 kvapiek mandľová aróma

Postup:

Krok 1:

Do misy od robota (alebo môžeme aj ručne) pridáme obe múky, práškový cukor, kypriaci prášok a poriadne premiešame.

Krok 2:

Následne pridáme studené maslo nakrájané na kocky a rýchlo vypracujeme cesto, ktoré má konzistenciu jemnej mrveničky. Nakoniec pridáme studenú vodu a vypracujeme cesto. Pokiaľ používame kuchynský robot, použijeme “K“ metlu. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň ½ hodinu.

Krok 3: 

Rúru vyhrejeme na 180°C. Po vychladení cesto rozvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na obdĺžnik veľkosti 30x40 cm. Zahneme okraje tak, aby nám vznikol vyvýšený okraj. Okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom, stred cesta popicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút.


Krok 4: 

Následne vyberieme cesto. Poukladáme nahusto mesiačiky broskýň, tie posypeme zmesou vanilkového a hnedého cukru. Dáme piecť na ďaľších 25-30 minút, pokiaľ pokraje nie sú krásne zlatisté. Približne v polovici pečenia posypeme broskyne plátkami mandlí. Ak by sme ich dali na broskyne hneď , veľmi by zhnedli.

Krok 5: 

V malom hrnčeku zmiešame džem s Limoncellom a túto zmes spolu prehrejeme. Odstavíme a pridáme mandľovú arómu. Keď už máme okraje krásne zlatisté, vyberieme galetku z trúby a broskyne potrieme hrubou vrstvou džemu a Limoncella. Galetku vrátime do trúby na cca 5-6 minút , no zmeníme režim pečenia na “gril“. Táto zmes vytvorí na broskyniach krásnu glazúru a dodá galetke neodolateľnú chuť. DOBRÚ CHUŤ.