5 - Zeleninová Salsa
Priprava
30 minút
Varenie
60 minút
Porcii
2 ľudia
...
...
Ingrediencie
1kg tekvica
600 g cherry rajčiny
1 veľká červená cibuľa
6ks strúčiky cesnaku
1 stredne veľký pohár artičoky
2PL provensálske korenie
...
1 vetvička sušený rozmarín
1 hrsť čerstvá bazalka
1 PL soľ
3 PL olivový olej
8ks sušené rajčiny veľké
Postup:
Krok 1:
Tekvicu ošúpeme, nakrájame na menšie kocky. Cherry paradajky opláchneme , ak použijeme iný druh, rajčiny nakrájame na menšie kusy. Artičoky zlejeme z prebytočného oleja. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na mesiačiky, taktiež ošúpeme cesnak. Všetky suroviny, OKREM sušených rajčín, rovnomerne rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme provensálskym korením, soľou a rozmarínom. Polejeme kvalitným olivovým olejom.
Krok 2:
Pečieme na 180°C cca 45-50 minút- pečieme tak, aby bola tekvica mäkká). Vytiahneme z trúby a pridáme sušené rajčiny. Tu musím podotknúť, že som naozaj dlho hľadala chutné sušené rajčiny, ktoré nie sú zbytočne veľmi vysušené a zachovali si autentickú chuť, nie sú nakladané v oleji, ktorý podľa mňa potláča ich chuť. Celú zmes rozmixujeme vo veľkom mixéri, prípadne tyčovým mixérom, no to potrvá dlhšie. Ešte teplú zmes dáme do malých čistých pohárikov, ktoré hneď uzavrieme a poháriky otočíme hore dnom.
Krok 3:
Z tejto dávky je cca 7-8 pohárikov salsy.
Krok 4:
Salsu podávame ako omáčku k cestovinám a najlepšie je doplniť ju kvalitným parmezánom.