6 - Toastový Chieb
Priprava
15 minút
Varenie
40 minút
Porcii
2 ľudia
...
...
Ingrediencie
POMÔCKY: obdĺžniková forma- dĺžka cca 28 cm, kuchynský robot
...
KVÁSOK:
60g rastlinné ovsené mlieko (A) (možno nahradiť aj obyčajným plnotučným mliekom)
1 ČL trstinový cukor
17g čerstvé droždie
470g múka manitoba
115 g voda
135 g rastlinné ovsené mlieko (B) (opäť možno použiť obyčajné plnotučné mlieko)
70 g kvalitný olivový olej
15 g soľ
45g slnečnicové semienka
45 g tekvicové nesolené semienka
Postup:
Krok 1:
Kvások: mlieko (A) prihrejeme, aby bolo vlažné. Pridáme nadrobené droždie a lyžičku cukru. Necháme vzísť kvások (spoznáme podľa vytvorených bubliniek).
Krok 2:
Do misy robota pridáme rastlinné mlieko (B) a vodu (115g). Pridáme kvások a rozmiešame. Použijeme nástavec – hák. Následne pridáme preosiatu múku. Hnetieme na pomalej rýchlosti cca 5 minút. Následne pridáme soľ. Premiešame cca 2 minúty, pokiaľ nevidíme zrnká soli. Následne pridáme olivový olej. Spočiatku pustíme robota na pomalú rýchlosť a neskôr rýchlosť pridávame. Nezľaknite sa, olej sa bude spočiatku od cesta oddeľovať. Stačí len občas zastaviť robota , zoškriabať cesto z háku.
Krok 3:
Cca po 2-3 minútach pridáme semienka a necháme robota pracovať. Konečné cesto musí byť konzistentné a výrazne sa nelepí na hák ani na steny misy.
Krok 4:
Po vymiesení misu prekryjeme fóliou a necháme cesto, nech zdvojnásobí svoj objem (tu vskutku záleží od teploty, ktorú máte v kuchyni). Následne cesto pomaly vyklopíme na múkou pomúčenú dosku a rukami ho roztiahneme na obdĺžnik vysoký cca 1-1,5 cm (dĺžku prispôsobíme veľkosti našej formy ).Takto roztiahnuté cesto zvinieme akoby do rolády a vložíme do olejom vymastenej formy spojom dole. Cesto prekryjeme a necháme nech zväčší svoj objem cca na 2-2,5 násobok. Po poslednom nakysnutí chlieb posypeme soľou, semienkami atď.
Krok 5:
Chlieb vložíme vo forme do trúby vyhriatej na 200°C. A pečieme cca 30-35 minút. Že je chlebík upečený zistíme podľa zlatej farby. Po vytiahnutí z formy zaklopeme na dro chleba a ak znie duto, Viete, že je správne upečený.