7 - Taliansky plochý chlieb
Priprava
15 minút
Varenie
40 minút
Porcii
2 ľudia
...
...
Ingrediencie
Na plochý chlieb
2 šálky (300 g)_ hladkej múky
3 PL olivového oleja
½ lyžičky prášku do pečiva
½ lyžičky soli
½ šálky teplej vody
...
Na náplň
1 syr mozzarella nakrájaný na tenké plátky (alebo squacquerone)
4 šálky rukoly alebo rukolového šalátu
12 plátkov prosciutta
8 sušených paradajok
Rozdrvené korenie
Olivový olej
Postup:
Krok 1:
Do čistej misy preosejte múku a prášok do pečiva. Pridajte štipku soli, olivu a toľko teplej vody (približne ½ šálky), koľko je potrebné na dosiahnutie stredne hustého cesta.
Krok 2:
Hnetieme ho na lavici, kým nie je veľmi hladké. Prikryte potravinárskou fóliou alebo vlhkou utierkou a nechajte 30 minút odpočívať.
Krok 3:
Cesto rozdeľte na štyri časti a z každej vytvarujte pevné guľky ako na pizzu. Zakryte a nechajte odpočívať ďalších 30 minút.
Krok 4:
Na pomúčenej doske položte jednu guľu po druhej, rukami ju sploštite do tvaru kotúča a potom valčekom rozvaľkajte na tenko. Rozvaľkajte ho na veľmi tenké pláty, cez ktoré je takmer vidieť. Tvar okrúhleho disku je približne 8-9 palcov alebo 20 cm. Najlepšie je popichať ich vidličkou, aby boli ploché.
Krok 5:
Postavte ťažkú liatinovú panvicu na stredne vysoký oheň a každú stranu opekajte, kým neuvidíte trochu hnedej farby. Približne 3 minúty na každej strane. Všetky bubliny, ktoré uvidíte, popichajte vidličkou. Po upečení ich odložte na tanier a zakryte, aby sa nevysušili. Pokračujte vo varení, kým nebudú všetky hotové.
Krok 6:
Na prípravu náplne znížte teplotu na veľmi nízku. Do panvice vložte uvarený plochý chlieb. Len na polovicu chleba pridajte niekoľko natrhaných kúskov syra mozzarella. Pridajte plátky prosciutta, sušené paradajky, potom rukolový šalát a na vrch ešte niekoľko kúskov syra. Tým sa všetko zlepí. Potom chlieb preložte ako tvar taca. Pokračujte v opekaní chleba, kým sa syr nerozpustí. Skontrolujte, či sa vám nepripáli. Po roztopení syra chlieb otočte a opečte ho aj z druhej strany. Pri tejto časti nezabudnite používať veľmi nízku teplotu. Položte na dosku na krájanie, prekrojte na polovicu a prípadne pokvapkajte trochou olivového oleja. Podávajte ihneď horúce.